Перейти до основної сторінки
Сезон кавунів і динь в Україні припадає на серпень-вересень. Утім, є низка чинників, зокрема зміни клімату, нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів, котрі прискорюють дозрівання цих плодів,тож вони з’являться в супермаркетах іна ринках вже з початку липня. У рослинах нітрати наявні завжди, адже це природне джерело азоту. Тому не існує таких харчових продуктів, які у своєму складі зовсім не містили б нітратів. Позбутися цих речовин неможливо, навіть якщо взагалі не застосовувати добрив. Нітрати утворюються і в людському організмі під час процесів обміну речовин. Кавуни та дині, які достигли до середини липня, максимально накопичують великі концентрації нітратів. Найчастіше їхній рівень перевищує норму в динях.
Наразі в Чернівцях посилюють контроль якості продукції, бо кількість кавунів і динь на ринках збільшується.
– Завжди є виробники, які не дотримуються вимог і додають хімікати. Тому ми зобов’язані контролювати та не допускати таку продукцію на ринки, – зазначивСергій Лазарєв, начальник Чернівецького міського управління Держпродспоживслужби.
Окрім того, в рослинних культурах ще можуть бути пестициди та важкі метали. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, гранично допустимі концентрації нітратів у добовому раціоні харчових продуктів неповинні перевищувати 450–500 мг/кг норми. При цьому для людини безпечною добовою дозою нітратів є 150-200 мг. З потраплянням їх в організм у великій кількості утворюються небезпечні речовини –нітрозаміни, які є надзвичайно шкідливими канцерогенами. Вони накопичуються ворганізмі переважно в печінці, та спричиняють такі захворювання: гастрит, холецистит, панкреатит.
Отже, купуючи баштанні, обов’язково дотримуйтесь декількох правил:
Однак найточнішим способом перевірки ранніх баштанних є лабораторний метод дослідження за мікробіологічними показниками.
Попередня
Наступна