• In English
  • Обережно – ботулізм!
    , опубліковано 31 Травня 2017 року о 12:12

    За оперативною інформацією Держпродспоживслужби України в м. Кіїв зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм, один з яких закінчився смертю захворілого. При проведенні розслідування встановлено, що причиною захворювання стало вживання копченої риби, придбаної в торгівельній мережі. Випадки захворювання на ботулізм реєструвались і в Чернівецькій області в 2016  році, було зареєстровано п`ять випадків захворювань на ботулізм, внаслідок вживання консервованої м`ясної продукції домашнього приготування. Поодинокі випадки зареєстровано в Хотинському, Новоселицькому, Сокирянському та Сторожинецькому районах.

    Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

    Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що містять ботулотоксин або містять спори збудника ботулізму. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, “осідаючи” у різних відділах нервової системи.

    Результат – парези і паралічі м’язів гортані, глотки та дихальних м’язів. Порушення дихання та ковтання призводить до аспіраційної (через потрапляння вмісту шлунку до легень) пневмонії. Може розвинутися сепсис (зараження крові).
    Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.

    Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години.

    В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

    Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

    При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв’язування і виведення токсинів з організму.

    З метою профілактики та попередження захворювання на ботулізм Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області рекомендує:

    1. В жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
    2.Не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.
    3. При виготовленні в домашніх умовах м’ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації.
    4. Рибні та м’ясні продукти повинні консервуватися виключно в свіжому вигляді.
    5.  Овочі та фрукти ретельно очищати від частинок грунту.
    6.  Консервація перестиглих плодів неприпустима.
    7. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій