• In English
  • Купуємо баштанні з насторогою!!!
    , опубліковано 24 Липня 2017 року о 08:08

    Традиційний сезон кавунів і динь в Україні починається в серпні місяці. Але через глобальні зміни клімату, нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів  ягоди вже зараз масово дозрівають в усіх регіонах, і з’являться в супермаркетах та на ринках уже в середині липня. Проте їсти їх потрібно дуже обережно.

    Кавуни і дині, що доспіли до середини липня, максимально накопичують нітрати, які, потрапляючи в організм, є небезпечним канцерогеном. За даними  Всесвітньої  організації  охорони  здоров’я, гранично  допустимі концентрації нітратів у добовому раціоні харчових продуктів   людини   не повинні перевищувати 450–500 мг/кг. Встановлено допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60 мг/кг,  для динь – 90 мг/кг сирої маси. Самі по собі нітрати малотоксичні і помірний їх вміст в продуктах харчування і воді не призводить до негативних наслідків. Вони не накопичуються в організмі і легко виводяться з нього. Ситуація змінюється, коли надходження нітратів щоденне і накопичення в організмі людини спричиняє утворення вже більш небезпечних сполук – нітритів, які утворюються під впливом кишкової мікрофлори. І саме вони  призводять до важких наслідків: кисневого голодування і розвитку гіпоксії.  Нітрати підвищують вміст метгемоглобіну в крові, вони можуть накопичуватися в організмі, здебільшого в печінці. Виникають гастрит, холецистит, панкреатит.  Особливо чутливі до їх токсичної дії грудні діти, вагітні жінки та люди похилого віку.

    Отруєння нітратами розвивається дуже швидко, майже відразу ж викликає нудоту, блювоту, пронос, запаморочення, сильний головний біль. Симптоми при отруєнні нітратами будуть в перші 6-8 годин, відразу ж після того, як вони виникнуть, потрібно звертатися в лікарню.

    Фахівці вміють розрізняти кавуни, процес достигання яких пришвидшували хімікатами, без лабораторних досліджень. Якщо прожилки білі і товсті, значить там наявна значна доза нітратів. Найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці і за три сантиметри від неї.

    Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння ягодами:

    На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів. Не ігноруйте цей документ! За умови, якщо купуєте баштанні не на ринку, а скажімо, в крамниці, вимагайте у продавця супутні документи на продукцію. У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів.

    Уважно огляньте ягоду, яку плануєте  купувати. Якщо на ній є вм’ятини, відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине  ціну. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться  вам значно дорожче.  У жодному  разі  не  купуйте  розрізані навпіл  кавуни. Ви  наражаєте  себе на  бактеріальне отруєння.  А  коли  ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки  під  дією сонця  і  плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

    Аби  обрати  свіжий  кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, кавун  зірваний порівняно  недавно, а  коли  сухий, то ягода  вже давно чекає  на  покупця. Спілість  кавуна  можна перевірити  за  допомогою плескання  по ньому: дзвінкий  звук свідчить про спілість, а  глухий, то значить, що кавун  не дозрів як годиться. Що ж  до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який  плід, бо в ньому  вже  почався процес бродіння. Також  бажано понюхати диню. Запах  має бути ароматним, насиченим  і  приємним. Перезріла  диня  може пахнути зацукрованими фруктами.

    Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.  Коли їсте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті.  Розрізані кавуни  й дині  можна  зберігати  не  більше  доби,  навіть  якщо  вони знаходяться у холодильнику. Краще  купити  менший плід і родиною з’їсти його за один день. Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких! Будьте завжди впевнені у безпечності продукції, що споживаєте.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій