• In English
  • Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує про стан підготовки закладів освіти до нового 2021-2022 навчального року
    , опубліковано 21 Вересня 2021 року о 10:10

    На виконання розпорядження Чернівецької ОДА від 28.07.2021 року № 870-р «Про підготовку закладів освіти до нового навчального року з урахуванням заходів реформування заходів шкільного харчування» спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області взяли участь в комісійних обстеженнях 650 закладів освіти області, з них: 253 закладів дошкільної освіти, 392 закладів загальної середньої освіти, 15 ЗПТО, в 387 закладах виявлено порушення вимог санітарного законодавства (60,2%).

    Почали роботу 253 закладів дошкільної освіти, виявлені порушення вимог санітарного законодавства в 131 закладі (51,8%). Зі 131 наданої пропозиції щодо усунення виявлених недоліків станом на 01.09.2021 року усунуто 50 (38%).

    За результатами проведеного об`їзду встановлено, що 61 заклад дошкільної освіти не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам (24,1%), а саме: 44 заклади потребують проведення капітального ремонту, 1 працює на привізній воді, у 2-х відсутні внутрішні вбиральні, 20 працюють на пічному опаленні; харчоблоки 70 закладів дошкільної освіти не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам – 1 заклад немає холодної та гарячої проточної води, 60 ЗДО не мають необхідного технологічного обладнання, 7 не мають достатньо холодильного обладнання.

    Відповідно обстежено 392 закладів загальної середньої освіти, під час комісійних обстежень виявлені порушення вимог санітарного законодавства у 254 (64,8%). З наданих пропозицій щодо усунення порушень усунуто 87 (35,2%).

    З 392 ЗЗСО, 111 закладів загальної середньої освіти не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам (28,3%), а саме: 63 ЗЗСО потребують проведення капітального ремонту, 1 заклад не каналізований, в 10 відсутні внутрішні вбиральні, 38 працюють на пічному опаленні. Також, за результатами об`їздів встановлено, що 90 (26,2%) харчоблоків закладів загальної середньої освіти не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, 7 ЗЗСО забезпечуються привізним харчуванням, 4 заклади забезпечені тільки буфетною продукцією, харчоблоки 2-х ЗЗСО не забезпечені холодною та гарячою проточною водою, 90 закладів не мають необхідного набору технологічного обладнання, в 41 закладі недостатньо холодильного обладнання.

    Також, комісійно обстежено 15 ЗПТО, порушення вимог санітарного законодавства виявлені у 2-х (13,3%).

    Станом на 07.09.2021 року із 660 об’єктів надано на погодження в Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області 580 перспективних меню, з них погоджено 580, повернуто на доопрацювання або не надано на погодження 80.

    За результатами комісійних об`їздів та виявлених порушень вимог санітарного законодавства спеціалістами Головного управління надано 108 рекомендацій щодо усунення виявлених порушень.

    При підготовці до нового навчального 2021 року у 509 закладах освіти області (у т.ч. у 162 – у складі комісій) відібрано та досліджено 580 проб питної води за санітарно-хімічними та 607 проб – за бактеріологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за санітарно-хімічними показниками – 15 (2,6%) проб, за бактеріологічними – 48 (7,9 %) проб.

    За результатами лабораторних досліджень у зразках питної води відхилення від вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» були виявлені у 53 закладах: у 19 – закладах дошкільної освіти та у 34 – закладах загальної середньої освіти.

    Після проведених відповідних заходів та повторного лабораторного дослідження якості питної води у 33 закладах освіти зразки відповідають санітарним вимогам.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій