Перейти до основної сторінки
З січня 2019 року усі підприємства і заклади харчування, які випускають власні вироби, повинні запровадити систему управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції.
Печете хліб, виробляєте власні ковбаси, чи робите сири? Вивчайте вимоги до управління якістю і безпечністю продукції та впроваджуйте їх у себе на виробництві – або ж готуйтеся до великих штрафів.
Чи справді ця система безпечності харчових продуктів має бути у кожній шкільній їдальні, в кафе та у всіх підприємців, які мають справу з тваринницькою продукцією, а через її відсутність будуть штрафувати?
– Так, з 1 січня 2019 року обов’язковою є наявність системи НАССР у підприємця. Розшифровується ця страшна абревіатура як Hazard Analysis and Critical Control Points — аналіз ризиків і контролю критичних точок.
Суть системи: виявити усі критичні точки й чинники, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути їх і постійно контролювати. Якщо значна кількість підприємств несерйозно поставилася до вимоги впровадження HACCP, їм доведеться готуватися до неприємних процедур перевірки та до не таких уже й малих штрафів — від 62595 і 125190 гривень.
Євроінтеграційний курс вимагає від України освоєння міжнародних норм та правил ведення господарської діяльності. Сертифікація продукції за ISO згідно законодавства не є обов’язковою. Але на ринках Європи окрім поняття “якості”, існує поняття “безпечності”. Саме воно є ключовим у системі HACCP, призначеній для управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції.
Мова не йде про встановлення якогось програмного забезпечення чи інші формальні рішення. Це система заходів, яка комісійно розробляється на підприємстві, і має визначити першочергові критичні точки та ризики, які можуть вплинути на якість та безпечність кінцевої продукції, що потрапить на стіл до споживача. За висновками комісії і напрацьовується алгоритм необхідних першочергових заходів, які треба виконати на підприємстві, щоб відповідати критеріям безпечності продуктів. Комусь треба буде зробити ремонт у приміщенні, комусь модернізацію обладнання, а комусь – посилити вимоги персоналу до санітарії та особистої гігієни.
Система контролю безпечності харчових продуктів при їх виробництві має охоплювати такі процеси:
13. Впроваджується маркування харчових продуктів та інформування споживачів.
Попередня
Наступна