До уваги пасічників та керівників сільгосппідприємств

З розвитком сільського господарства, з’явилося багато нових методів обробки  сільськогосподарських культур та нових видів пестицидів. Останнім часом випадки отруєння бджіл стали непоодинокими та спричиняють клопоту як пасічникам, які несуть збитки, так і сільському господарству – відповідачу. Для виключення випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України: 1.Власників пасік…

Детальніше

Дотримуючись простих правил, можна вберегтися від кишкових інфекцій!

«Мийте руки перед їжею!» Кишкові інфекції називають «хворобою брудних рук». Запланувавши відпочинок на природі, потурбуйтесь про запас чистої води для миття рук, овочів, фруктів і т.д. Не забувайте мити руки після відвідування туалету. Не допускайте використання води для пиття та приготування їжі з невідомих джерел! Подорожуючи, не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються: ковбасні,…

Детальніше

Якість та безпечність питної води в Чернівецькій області за І квартал 2018 року

З метою профілактики інфекційних захворювань, пов’язаних із споживанням питної води на території Чернівецької області спеціалістами Держпродспоживслужби в Чернівецькій області ведеться постійний контроль щодо якості води відповідно до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». За інформацією ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» протягом І кварталу поточного року  в порівнянні…

Детальніше

Благоустрій – це візитна картка кожного населенного пункту

Здоров’я людини і навколишнє середовище постійно перебуває у взаємодії і тісно пов’язані між собою. Закони України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та «Про благоустрій населених пунктів» передбачають комплекс заходів  з охорони навколишнього середовища.            Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» до  повноважень  виконавчих  органів сільських, селищних, міських рад належить:…

Детальніше

Норми фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії

Щодня людина в залежності від віку, фізичної активності та впливу деяких інших  факторів  потребує  певну  кількість  калорій  за  рахунок корисних харчових продуктів, які одночасно з енергією постачають важливі речовини –білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали тощо. Міністерством  охорони   здоров’я  України  затверджено  нові  норми фізіологічних  потреб  в  основних  харчових  речовинах  і  енергії. Даним  документом   переглянуто…

Детальніше

Про групове отруєння в с. Банилів-Підгірний Сторожинецького району Чернівецької області

24.04.2018 близько 2020 в Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області надійшло усне повідомлення з Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щодо госпіталізації до Сторожинецької центральної районної лікарні 11 осіб (2 дорослих та 9 дітей) з однієї сім’ї зі скаргами на нудоту, блювоту, біль в животі та у одного хворого підвищення температури…

Детальніше

Шкода нітратів в продуктах – чим вони небезпечні для людини?

У світі з кожним роком все менше і менше овочів і фруктів, про які можна сказати – екологічно чисті на 100 відсотків. Якщо тільки ці продукти не надходять на наші столи безпосередньо з наших городів (і то – гарантії на чистоту грунту ніхто не дасть). Як же захиститися від нітратів, і наскільки вони можуть бути…

Детальніше

Що змінять нові правила контролю за продуктами

Нові правила державного контролю щодо перевірок виробників харчових продуктів вступають в дію 4 квітня. Із набуттям чинності закону Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин. Підходи, запроваджені новим законом, підуть на користь конкурентноспроможності української продукції, добросовісним виробникам, і, звісно, кінцевому споживачу харчових продуктів. Зрештою, нові…

Детальніше

Головне управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області надає інформацію про реєстрацію випадків гострих кишкових захворювань в ЗОШ с.Вікно, Заставнівського району, Чернівецької області.

Головне управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області (далі – Головне управління) надає інформацію про реєстрацію випадків гострих кишкових захворювань в ЗОШ  с.Вікно, Заставнівського району, Чернівецької області. 20 квітня до Вікнянської АЗПСМ за медичною допомогою звернулось 30 осіб зі скаргами на нудоту, блювоту, біль в животі, пронос, підвищення температури тіла (37,2-37,80 С). Серед тих, що звернулись 24 учні…

Детальніше

Виявлено не задекларований та не зареєстрований сульфіт в ліджи

До Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, поступило повідомлення системи RASFF (система швидкого реагування по харчових продуктах та кормах) від 07 лютого 2018 року №2018.0316 та від 16 квітня 2018 року № 2018.0316 – fup8   стосовно виявлення не задекларованого та не зареєстрованого сільфіту в ліджи, що експортується з Південної Африки (виробництва Lowveld Sugars)  до  окремих…

Детальніше