Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

З настанням теплого періоду року частішають випадки виникнення спалахів  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь,  пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість  групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають  після проведення масових святкувань – весіль, ювілеїв, випускних вечорів тощо. Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з…

Детальніше

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує щодо стану інфекційної захворюваності на території області за 4 місяці 2019 року.

Інфекційна  захворюваність в області (без урахування носіїв, грипу та гострих респіраторних захворювань) за 4 місяців 2019 року зросла у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року на 58,1%. За 4 місяці 2019 року в області не реєструвались випадки туляремії, сибірської виразки, бруцельозу, орнітозу, сказу. Рівень захворюваності на сальмонельоз залишається на рівні минулого (23 випадків за 4…

Детальніше

Як запобігти інфекційним захворюванням, які передаються при вживанні не доброякісної питної води

Вес­на-лі­то най­більш спри­ят­ли­вий час для ви­ник­нення і роз­повсюд­ження  ін­фекцій, шлях передачі яких – вода. Са­ме в цей час ді­ють фак­то­ри, що спри­яють за­ра­жен­ню: дощовий період року, що сприяє забрудненню джерел водопостачання, по­ява в ра­ці­оні сві­жих ово­чів, фрук­тів, збіль­шен­ня кіль­кос­ті мух, ма­со­ве спіл­ку­ван­ня на­се­лен­ня, ви­їзд на від­по­чи­нок за ме­жі пос­тій­но­го міс­ця про­жи­ван­ня, ку­пан­ня у від­кри­тих во-дой­мах.…

Детальніше

«Риба з черв’яками?» – Міфи, які народжуються через необізнаність.

«Риба з черв’яками?» – Міфи, які народжуються через необізнаність. Сьогодні у супермаркетах та на агропродовольчих ринках риба продається в широкому асортименті.   Вибір величезний – свіжа, охолоджена, заморожена. «Цінний продукт – джерело мінералів та вітамінів – треба їсти!» – чули ще з дитинства. Річкова, морська і навіть океанічна – варіацій  безліч. Риба складає обов’язковий раціон дитячих…

Детальніше

Рання полуниця на ринках Буковини: чи корисна та безпечна?

Молоді овочі, перші фрукти і свіжа зелень – «нітратний» травень добігає свого завершення. Весняно-літній сезон – такий бажаний час.  На ринках Чернівців з’явилась молода городина. Перші помідори, огірки, капуста, редис, цибуля, кріп, петрушка – справжній салатний мікс – джерело мікроелементів та вітамінів. Стартували і свіжі ягоди. Хіт продажу – безумовно, апетитна і соковита полуниця. На…

Детальніше

На Буковині інспектори Держпродспоживслужби оштрафували продавців мобільних телефонів

Під час перевірки з’ясувалось, що гаджети продають із порушенням закону.   Протягом ІІ кварталу 2019 року спеціалісти відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів провели ряд планових перевірок продукції у суб’єктів господарювання, які реалізують мобільні телефони. І в результаті було виявлено розповсюдження мобільних телефонів однієї з торгових марок з порушенням вимог Закону України «Про державний ринковий…

Детальніше

Ведмедка нищить розсаду на городі: ефективні методи боротьби зі шкідником

Овочеві та кормові культури потерпають від капустянки (ведмедки). Що робити, щоб захистити рослини від цього шкідника, радять експерти.   У травні селяни й агровиробники активно висаджують розсаду у відкритий ґрунт. Відтак постає завдання захистити рослини від шкідників. Особливо великої шкоди розсаді завдає капустянка (або так званий “вовчок”), у народі відома як ведмедка. Вона полюбляє оселятись…

Детальніше

Уперед до перемог: керівник Головного управління Держпродспоживслужби привітав випускників Шишківського загальноосвітнього навчального закладу

Останній дзвоник нині пролунав для учнів Шишківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Кіцманського району.   Сьогодні, 24 травня, у Шишківському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Кіцманського району відбулася святкова лінійка. Перед випускниками 11-х класів цієї освітньої установи відчинились двері в доросле життя. Побував на святі останнього дзвоника і начальник Головного управління Держпродспоживслужби в…

Детальніше

Безпека бджіл та відповідальне застосування пестицидів на контролі експертів

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області обговорили актуальні проблеми бджільництва та обробки рослин засобами захисту. У середу, 22 травня, відбулась робоча нарада за участю керівника ГУ ДПСС у Чернівецькій області Олександра Александрюка. Доповідачами на засіданні були: голова Асоціації виробників продукції бджільництва “Буковинський бджоляр” Василь Паламар та кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології ЧНУ ім.…

Детальніше