Рекомендації щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час повені та паводків

В умовах повені та паводків можливі підтоплення Ваших помешкань, сільскогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил: не слід використовувати для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів,…

Детальніше

Чи загрожує посівам сільськогосподарських культур Чортополохівка?

На території Чернівецької області, як і в інших областях України, триває масовий літ метеликів Чортополохівки (Vanessa cardui). Судячи з повідомлень з Інтернету, таку саму ситуацію спостерігають на Кіпрі, в Ізраїлі, Туреччині та Азербайджані. До спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертаються стурбовані мешканці краю з  запитаннями: «Звідки летить та чи загрожує…

Детальніше

Інформація щодо місць масового відпочинку людей на водних об’єктах

На території Чернівецької області визначено 25  місць масового відпочинку людей на водних об’єктах у весняно-літній період 2019 року, а саме: 3 в Сторожинецькому районі  (бази відпочинку «Аква-Плюс» в с. Кам’яна, «Берег Любові» в с. Бобівці, «Рутка» в  с. Великий Кучурів); 3 в Новоселицькому районі (в с. Бояни пляж «Сонячний берег» та пляж №1 ТРК «Сонячна…

Детальніше

ВИМОГИ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА ДО РОЗМІЩЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

Сільськогосподарські та інші об’єкти, що є джерелами забруднення навколишнього середовища хімічними, фізичними та біологічними факторами, при неможливості створення безвідходних технологій, повинні відокремлюватися від житлової забудови санітарно-захисними зонами (далі-СЗЗ). СЗЗ для рослинницьких. тваринницьких та птахівничих сільськогосподарських підприємств встановлюються у відповідності з Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від…

Детальніше

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області проведено нараду-семінар із керівниками агроформувань з проблемних питань щодо застосування пестицидів

30.05.2019 року в залі засідань Головного управління було проведено нараду-семінар на тему: «Вимоги чинного законодавства при провадженні діяльності, пов’язаної із зберіганням, застосуванням, транспортуванням та утилізацією пестицидів і агрохімікатів». В нараді-семінарі взяли участь   працівники агроформувань області,  Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, екологічної інспекції Карпатського округу, а також Головного управління. На нараді було інформовано щодо  нормативно-правових…

Детальніше

Реєструвати та знімати з обліку сільськогосподарську техніку відтепер треба за новими правилами

З 29 травня змінився Порядок відомчої реєстрації та зняття з обліку деяких видів сільськогосподарського спецтранспорту.   Зміни стосуються порядку реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, техніки та інших механізмів (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 року №367 “Деякі питання дерегуляції господарської діяльності”, яка набрала чинності 28…

Детальніше

Вимоги до розташування місць видалення твердих побутових відходів

Полігон побутових відходів – інженерна споруда, яка призначена для захоронення побутових відходів і повинна запобігати негативному впливу на навколишнє природне середовище і відповідати санітарно-епідеміологічним і екологічним нормам. Відповідно до ДБНу В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів» ділянка для розміщення полігонів ТПВ повинна обиратися за територіальним принципом, відповідно до схеми санітарного очищення міста чи регіону і проекту…

Детальніше

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

З настанням теплого періоду року частішають випадки виникнення спалахів  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь,  пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість  групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають  після проведення масових святкувань – весіль, ювілеїв, випускних вечорів тощо. Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з…

Детальніше

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує щодо стану інфекційної захворюваності на території області за 4 місяці 2019 року.

Інфекційна  захворюваність в області (без урахування носіїв, грипу та гострих респіраторних захворювань) за 4 місяців 2019 року зросла у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року на 58,1%. За 4 місяці 2019 року в області не реєструвались випадки туляремії, сибірської виразки, бруцельозу, орнітозу, сказу. Рівень захворюваності на сальмонельоз залишається на рівні минулого (23 випадків за 4…

Детальніше

Як запобігти інфекційним захворюванням, які передаються при вживанні не доброякісної питної води

Вес­на-лі­то най­більш спри­ят­ли­вий час для ви­ник­нення і роз­повсюд­ження  ін­фекцій, шлях передачі яких – вода. Са­ме в цей час ді­ють фак­то­ри, що спри­яють за­ра­жен­ню: дощовий період року, що сприяє забрудненню джерел водопостачання, по­ява в ра­ці­оні сві­жих ово­чів, фрук­тів, збіль­шен­ня кіль­кос­ті мух, ма­со­ве спіл­ку­ван­ня на­се­лен­ня, ви­їзд на від­по­чи­нок за ме­жі пос­тій­но­го міс­ця про­жи­ван­ня, ку­пан­ня у від­кри­тих во-дой­мах.…

Детальніше