• In English
  • «Бджолиний сезон» розпочато!
    , опубліковано 15 Травня 2019 року о 18:18

    Шановні пасічники, зверніть увагу на необхідність та важливість ветеринарно-санітарної експертизи меду. Безпечність та якість продукту – наше головне та першочергове завдання.

     

    Можна впевнено сказати, що у господарстві бджола є найбільш корисною комахою нашої планети. Врожайність близько 150 видів рослин в основному залежить від бджіл. Більше як півсотні оброблюваних сільськогосподарських культур і насаджень потребують перехресного запилення медоносних комах. Такі важливі та корисні. Зоологи нараховують 21 тисячу видів бджіл. А їх сімейство складає майже 520 родів.

    Загалом, в економіці України бджільництво відіграє важливу роль, адже забезпечує виробництво меду, воску, квіткового пилу, маточного молочка та прополісу. Бджолину отруту використовують і в медицині. В невеликих дозах вона корисна при артриті, радикуліті. Сприятливі кліматичні умови і великі площі медоносних угідь – сьогодні наша країна займає перше місце з виробництва меду серед країн Європи та третє місце серед всіх країн світу.

     

    Липовий, гречаний, буркуновий, гірчичний, еспарцетовий і навіть фацелієвий, цей – для особливих гурманів – залежно від сезону і території збору розрізняють сортові види меду. Класифікують цей корисний продукт в залежності від рослин-медоносів, з яких він був зібраний. Рівнинна чи гірська місцевість – це теж має значення. Так Карпатський квітковий нектар має свої особливі властивості.

    Для Чернівецької області більш актуальним лишається акацієвий, соняшниковий ріпаковий та квітковий мед. Гарячий сезон розпочинається навесні і триває до осені. У травні, червні та серпні корисний продукт збирається з вуликів. А вже на початку вересня стартує підготовка пасік до зими.

    Такий смаколик можна зустріти на ринках і в супермаркетах. Дефіциту немає. Всім відома його користь. А чи завжди він якісний та безпечний?

    Останнім часом частішають випадки загибелі медоносних комах від використання засобів захисту рослин. Відбувається це переважно у весняно-літній період. При масових обробках сільськогосподарських посівів спостерігається отруєння бджіл. З нектаром і пилком пестициди потрапляють в бджолині сім’і. І як результат – «забруднення» продукції бджільництва. А це несе неабияку загрозу для здоров’я людини.

    Зазвичай токсикація бджіл відбувається через несвоєчасне інформування пасічників про місце, характер і час хімічних обробок; використання небезпечних препаратів та порушення правил використання пестицидів.

    Як і всі харчові продукти перед споживанням людиною, мед повинен пройти ветеринарно-санітарну експертизу.

    Ветеринарно-санітарна експертиза меду враховує:

    1. Органолептичне дослідження
    • Відбір проб

    Важливе значення має тара зберігання. На ринках мед можна доставляти в дерев’яних бочках, алюмінієвих флягах, скляному, емальованому і глиняному посуді. Не допускається тара з дуба і хвойних порід дерев, а також само фарбовані, іржаві, мідні й оцинковані ємкості. Мед приймають на експертизу при наявності ветеринарної довідки і ветеринарно-санітарного паспорта пасіки (реєстрація пасіки обов’язкова!). Відбір проб здійснює лише лікар ветеринарної медицини.

    • Органолептичні методи дослідження

    Колір, аромат, смак, консистенція, механічні домішки, кристалізація меду залежить від вигляду рослин-медоносів, часу медозбору, погодних умов та умов зберігання.

     

    1. Лабораторні методи дослідження
    • Визначення водності, кислотності і діастазного числа меду
    • Визначення фальсифікованого і падевого меду
    • Визначення інвертованого цукру, сахарози, прогрівання меду, фальсифікації меду желатином, виявлення цукрового меду

    Обов’язковий мінімальний перелік досліджень з вище зазначеного є в кожній держаній лабораторії на ринках.

    Більш розгорнуте дослідження меду пропонує Чернівецька регіональна державна лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів:

    • Радіологічний відділ
    • Дослідження на вміст стронцію-90
    • Дослідження на вміст цезію-137
    • Хіміко-токсикологічний відділ
    • Визначення свинцю
    • Визначення кадмію
    • Визначення миш’яку
    • Відділ ВСЕ
    • Визначення стрептоміцину
    • Визначення тетрацикліну

    Фізико-хімічні дослідження:

    • Визначення діастазного числа
    • Визначення вмісту гідрооксиметилфурфуролу
    • Масової частки редукуючих цукрів
    • Масової частки води
    • Визначення механічних домішок

     

    Важливе значення має санітарно-гігієнічний стан пасіки та своєчасна профілактика хвороб бджіл. Це теж впливає на безпечність продукту.

    Левову долю на Буковині займають приватні пасіки, незначний відсоток припадає на лісгоспи.  Сторожинецький, Новоселицький, Хотинський, Заставнівський, Путильський, Кельменецький – передові райони у розвитку бджільництва в Чернівецькій області.

    Шановні пасічники та реалізатори меду! Звертаємо Вашу увагу на необхідність лабораторних досліджень. Адже користь цього продукту безпосередньо залежить від його якості та безпечності.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій